O gradu

Sveta Nedelja, najmlađi grad u Zagrebačkoj županiji, geografski je smješten na veoma privlačnom položaju koji obuhvaća ravničarski i brežuljkasti dio između rijeke Save, Okićkog i Samoborskog gorja, udaljen svega 17 km zapadno od Zagreba, te 5 kilometara od državne granice sa Slovenijom.

Sveta Nedelja, najmlađi grad u Zagrebačkoj županiji, geografski je smješten na veoma privlačnom položaju koji obuhvaća ravničarski i brežuljkasti dio između rijeke Save, Okićkog i Samoborskog gorja., udaljen svega 17 km zapadno od Zagreba, te 5 kilometara od državne granice sa Slovenijom.
Kao živopisni mladi gradić između Zagreba i Samobora, Sveta Nedelja je prepoznatljiva po svojoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva na brežuljku u srcu svetonedeljskog naselja.


Prostire se na 40 km² i obuhvaća 14 naselja (Bestovje, Brezje, Jagnjić Dol, Kalinovica, Kerestinec, Novaki, Mala Gorica, Orešje, Rakitje, Srebrnjak, Strmec, Svetonedeljski Breg, Sveta Nedelja, Žitarka).
Snažna poduzetnička aktivnost, temelj je rasta i kontinuiranog razvoja područja, čime se naš Grad svrstava u jedan od gospodarski i demografski nastabilnijih gradova u Hrvatskoj. 


Velik postotak broja poduzetnika prema ukupnom broju stanovnika, Svetu Nedelju svrstava u vrh gospodarski najrazvijenijih manjih gradova u Hrvatskoj. Karakterizira je i dobra prometna povezanost s drugim gradovima, ponajviše zahvaljujući suvremenoj autocesti Zagreb-Ljubljana koja gradu otvara i nove svekolike razvojne perspektive.


Stalno doseljavanje na ovu idealnu lokaciju između metropole i državne granice, u zonu mira, nedaleko vreve velegrada, svjedoči u prilog tvrdnji da je Sveta Nedelja privlačna za stanovanje. Naime, 1857.  godine u 14 naselja današnjeg grada Sveta Nedelja živjelo je oko 2.000 stanovnika, 1953. godine oko 6.600, a 2011. godine 18.032 stanovnika.


Unatoč intenzivnoj izgradnji poduzetničkih zona te sve većoj urbanizaciji , Sveta Nedelja je zadržala  i prirodne vrijednosti: privlačnost Save i prisavskih jezera u Rakitju, Strmcu, Orešju i Kerestincu pogodnih za ribolov, šetnju i biciklizam te iznimne ljepote vinorodnih i šumovitih brežuljaka Svetonedeljskog brega s biciklističkim i pjašačkim stazama, s kojih se pružaju prekrasni vidici  na cijelu zagrebačku okolicu te polja u Savskoj nizini.


Svojim prirodnim ljepotama te bogatom spomeničkom i kulturnom baštinom svetonedeljsko područje postaje sve privlačnije odredište rekreativnog i izletničkog turizma.