početna / Suveniri / Svetonedeljski kraluž povratak

Svetonedeljski kraluž

Raskošna pletena ženska ogrlica koja se u svetonedeljskom kraju pojavljuje početkom 19. stoljeća.

Svetonedeljski kraluž raskošna je pletena ženska ogrlica koja se u svetonedeljskom kraju pojavljuje početkom 19. stoljeća. Otada, pa sve do danas dio je nakita svečane ženske narodne nošnje. Nosi se u vrat na kraglin od bijele nabrane čipke da bi njegova ljepota u boji i ornamentu došla do većeg izražaja. Nizanjem staklenih ili koraljnih perli na osnovu od osam vlasi bijelog konjskog repa ili plastičnih niti dobivaju se ornamenti kare, križića, šlinge i frka.

Kraluž se izrađuje u više boja, a najčešće u trobojnicu crven, bijeli, plavi ili samo crven, bijeli s ukrasnim biserom. Na krajeve kraluža vezuje se crvena satenska vrpca kojom ga se vezuje uz vrat.

Posebnost kraluža nije samo u njegovoj bisernoj ljepoti već i u označavanju životnog razdoblja djevojke ili žene koja ga nosi.

Tehnika i umijeće izrade Svetonedeljskog kraluža je nedavno pri Ministrstvu kulture upisan u registar zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske čime svetonedelsjki kraluž postaje i hrvatski, a ne samo svetonedeljski suvenir.

 
Udruga KRAGULJ
Stilinovićeva 7, Sveta Nedelja
10431 Sveta Nedelja

Predsjednica: Iris Otmačić
Mob: 091 5417 385
 
Tajnica: Josipa Regvat
Mob: 091 5255 948
 
E-mail: udruga.kragulj@gmail.com
Web: www.udrugakragulj.bloger.hr


Udruga također organizira i radionice izrade kraluža, izrađuje ručne vezene radove